Saturday, April 27, 2013

Future Saving....

Assalamuaalaikum.....


Kerajinan untuk meng - update blog ku hari ni... totally what i'm  going to talk about.. is...Saving for future... Semenjak umur aku yang 23 tahun ni baru start menabung, tambah2 lagi ambik subject account...Adalah juga buat tabung..tapi korek balik untuk bayar printing assignment ja. Habis duit aku..huh.. so here... ni lah tabung2 hasil aku buat sendiri kecuali lah doraemon tu...







1. Budget Sem 6
---@ hah ni memang sangat2 penting sebab sem 6 nanti aku ada expedisi. kena simpan duit untuk beli bag besar tu dengan sleeping bag. tu ja target aku untuk bajet sem 6 ni..heheh...kalau ada lebih boleh juga beli benda lain...


2. Tabung yuran Degree..
---@ Ni la satu ni yang paling aku desperate kena kumpul banyak2..aku tahu yuran degree tu mahal... PTPTN? ramai kawan2 ku tanya kenapa aku x ambik PTPTN... No..No..No....aku x mahu bayar lepas aku dapat keja nanti duit aku berkurang.. rugi.. PTPTN tu cuma untuk orang yang x mampu ja... eipp.. bukannya aku menghina..maksud aku ya lah ..kurang berkemampuan, tapi ni pandangan aku pasal pinjaman ni. Bagi aku pinjaman au tidak berbaloi pun dengan yuran plus yuran asrama. Yuran aku masuk kuliah Rm200 ja untuk 1 semester plus dengan yuran asrama Rm60..Total semua Rm 260...Buat apa pinjam2..sayang ja duit , nanti pinjam hah bernafsu ja untuk pembaziran , tukar beg, tukar handphone, beli tu ini... sayang duit....Tapi bukan semua boros kan? :)

3. Tabung doraemon...

---@ Hah ni asl dia tabung aku dekat asrama tapi aku tukar kan tabung tu untuk kucing aku dua ekor tu, semua perbelanjaan diorang aku masukkan dekat situ jadi tidak lah susah sangat...Ala makanan 1 kotak Rm 7 lebih, pandai2 la jimat lagi pun aku beli makanan kucing yang main timbang tu ja..jimat..


4. Tabung Derma...

---@ Tabung ni tabung derma..bukan sebab aku menunjuk -nunjuk ....nanti kalau aku bagi tahu nanti readers ingat aku riak pula nanti... oklah aku ceritalah... dulu masa ustazah ajar masa darjah dulu , dia pernah cakap, sedekah biarpun cuma 30sen..Tabung tu cuma guna untuk tolong orang..tabung derma :) kita simpan duit jangan sampai kedekut...nanti rezeki kurang....Sedekah lah biarpun 30sen..

5. Tabung halimunan....
---@ Tabung halimunan ni tabung bank lah..duit simpanan aku semua ada dalam bank..kalau dekat depan mata nanti habis buat shopping..aku ni boros tapi kalau berjalan shopping fikir dua kali untuk beli barang tu  kalau jalan keluar masuk ja..beli yang penting....


Tabung orang bujang..nasib belum kahwin, mesti nanti bertambah :)








2 comments:

  1. nice!! nak kena menabung da skrg ni..huhu

    ReplyDelete
  2. hehehe oh tiap tabung lain2 ea,hihih

    ReplyDelete

Thanx For DeComment..◕‿◕❤