Sunday, October 06, 2013

Duit Hantaran : Kena kongsi atau tidak?

Assalamualaikum

Hantaran kahwin sekarang semakin lama semakin tinggi... kenapa ? sebab harga barang or sebab grand wedding ? Memanglah perkahwinn tu hanya sekali tapi biarlah berpada -pada. selalu kita dengar lelaki akan kumpul duit untuk hantaran tapi macam mana pula kalau lelaki dan perempuan tu kumpul sama- sama ? Janggal x ? sebab selalu dengar ft nampak lelaki yang kumpul duit untuk hantaran, bermati - matian kumpul duit sampai sanggup berhutang , ambil OT lebih... Kalau kerja tinggi pendapatan stabil ok juga tidak ada masalah. Hurrmm... kalaulah lelaki dan perempuan yang baru hendak kahwin tu kumpul sama-sama kan ringan sikit beban si lelaki, tercapai juga niat dia memperisterikan perempuan tu. At least masing-masing merasa susah payah bersama ketika hendak mendirikan masjid.Ni pendapat aku lah... kebanyakan dari pemerhatian aku sebelum ni ramai kawan - kawan aku semuanya bertukus lumus kumpul duit untuk kahwin. Oklah juga diorang ada usaha.. tapi kecian juga kena ambil masa yang lama. Kenapa tidak kalau Si lelaki dan perempuan kumpul duit sama- sama untuk kahwin. Jom tengok...

Contoh :

Lelaki dan Perempuan kumpul duit : RM 300 setiap bulan

2 orang/ RM600

Rm600 x12Bulan = RM7,200

Kalau 2 Tahun ?? = RM14,400

Kalau 3 Tahun ??? = RM21,600... Banyak tuu.....

Kalau 4 tahun ?? (Blink2)

See that??? kan senang sikit tidak perlu masa yang lama. Memandangkan sekarang barang-barang mahal, kalau guna cara ni mesti ringan sikit beban. x payah fikir nak berhutang dengan bank. Lepas kahwin senang sikit tinggal fikir benda lain ja daripada bayar hutang dengan bank sebab pinjam duit untuk hantaran (Kalau pinjam banklah). Lepas kahwin tinggal fikir bayar bil air , bil elektrik,barang dapur, bayar kereta,bayar rumah and sewaktu dengannya. Hehehhe....Even aku belum kahwin lagi nd belum ada Mr Right lagi, apa salahnya merancang untuk masa depan? So.. the conclusion is .... Duit hantaran patut kena kongsi or tidak ?? ... Depend on u... Sila taip Duit hantaran <jarak> Nama<jarak> pandangan anda> hantar ke zero 0 zero oke? ngehehe.... Perkahwinan hanya sekali.. buatlah perancangan yang baik ... terpulanglah dari anda sama ada grand wedding or Simple ja.....tapi hindarlah daripada hutang yang akan buat rambut anda akan jadi putih lepas kahwin... ngehehhe.... 

No comments:

Post a Comment

Thanx For DeComment..◕‿◕❤