Thursday, October 11, 2012

Save The World.....

Asalamualaikum semua... hah ni entri aku kali ni 'SAVE THE WORLD'....Apa yang kamu orang faham ? selamatkan dunia daripada apa? Entri yang aku sampaikan ni sangatlah penting sebab biarpun banyak kempen - kempen, sekali ja buat lama-kelamaan, hilang macam tu ja.. Ok..Mission kita kali ni, mari sama2 kita kurang mengurangi ( ayat over sgt) 'GLOBAL WARMING'.

1. Kertas terbuang
* Sesetengah orang tidak guna balik kertas yang masih ada ruang yang boleh digunakan. Contoh tersalah 'print' , belakang kertas tu kan masih bolh guna balik... boleh guna tulis nota, memo ka...ni tidak, keronyokkan lepastu buang, kan membazir tue... hah... jadi lepas ni apa tindakan anda semua?

2. Plastik
* Adalah masa shopping masih juga pakai plastik beg, cubalah bawa beg yang muat barang - barang yang kamu orang beli tu, plastik tu ambil masa yang lama untuk lupus, jadi kurangkan penggunaan plastik, apa kata , beli ja kain, jahit sendiri shopping bag, buat lah sebesar mana pun, janji bukan plastik, boleh juga guna balik - balik. 

3. Tin aluminum
* Daripada buang bagus buat pasu bunga, kan cantik juga.lubangkan ja dekat bawah lepastu letak tanah dekat dalam, cantik juga pasu bunga ada jena Coca -Cola, Mirinda ka, kan kreatif...Jual pun boleh juga, dapat lah juga duit....


Misi Memo -->  Hah apa lagi tindakan lepas ni? Buang sampah banyak - banyak lagi? Kecian lah bumi...jadi jom SAVE THE WORLD BERSAMA-SAMA....






1 comment:

  1. Bab plastik tu mmg skrg dlm mengurangkan penggunaan. Selalu bwk beg sendiri untuk isi brg2 shopping. Slain agak cun dari plastik, ia jugak tahan koyak...:)Hehe Yes save the world from pollutions~! itu yg yg pasti... :) *Mula-mula baca ingat suh jd seper worrior* hehe.

    ReplyDelete

Thanx For DeComment..◕‿◕❤